fredag 30 mars 2012

Startbesked!

Idag har vi varit på tekniskt samråd på kommunen. På plats var bygglovshandläggaren, kvalitetsansvarig, hussäljaren och så vi, byggherrarna. Vi gick igenom alla delar i bygget och vem som gör vad, ungefär. Det var egentligen inga frågetecken så kommunens handläggare utfärdade startbesked direkt, härligt! Så nu drar vi igång. Grävmaskinen transporterades till tomten nu på eftermiddagen. Enda problemet vi har nu är vad vi ska göra med alla massor som blir över... Någon som vill ha? :-)

tisdag 27 mars 2012

Kamin

Ytterligare ett "måste" i vårt hus är en kamin. Främst för att det är mysigt men det är också en väldigt praktisk värmekälla som komplement till fjärrvärmen som försörjer vår vattenburna golvvärme. Vi har försökt placera kaminen så att den syns från flera delar av bottenvåningen samtidigt som den också ska kunna sprida värme till stora ytor. Vi har ännu inte beställt någon kamin, och det är heller inget som måste göras innan vi flyttar in. Det går tydligen enkelt att komplettera med efteråt. Vi har titta på lite olika modeller och fabrikat, och har fastnat för Contura. Positivt är att de har flera olika modeller och att de är miljömärkta, gillas starkt.

Contura 556 - ett alternativ

Kaminen ska vara rejäl, men ändå inte ta för mycket plats. Och elden ska synas, därför vill vi ha en rund modell med sidoljus.  


Contura 560 T - ett till alternativ

Sen är frågan om den ska vara svart eller grå, med lamelltopp eller täljsten. Lamelltoppen blir tydligen rejält varm, så man ska helst inte ta på den. Täljstenen blir inte lika varm, men behåller värmen längre. Vi tycker nog bäst om täljsten, det enda negativa är nog att sidoljusen blir lite smalare. Vilken vi ska ha växer nog fram så småningom. Kanske ska vi välja golv först?

söndag 25 mars 2012

Det är roligt att elda!

På inrådan från morbror som ska hjälpa oss med grovplaneringen så har vi dragit ihop allt ris och sly på tomten och eldat upp det. Vi har även gallrat en del, allt för att det ska bli så lite massor som möjligt att köra bort.


Erik jobbade hårt med motorsågen, något som tydligen kändes i ryggen efteråt... Vi hade bra hjälp av bådas våra föräldrar och Madelenes syster och svåger. För oss tillsammans tog det ungefär fyra timmar att få ihop allt som skulle eldas, men elden vågade vi inte lämna förrän nästan fem timmar senare. Tack pappa Håkan som var eldvakt!


Dagen avslutades med korvgrillning. Känns som att det är nära byggstart nu, och snabbt har det gått. Nästa vecka går vi in i april, som kommer att bli en händelserik månad på många vis. Spännande!

fredag 23 mars 2012

Bygglov

Idag låg det efterlängtade bygglovet och väntade i brevlådan, härligt! Nästa vecka blir det tekniskt samråd och förhoppningsvis startbesked.

Det har hänt mycket den här veckan. Ursprungsplanen var grundläggning i början av maj och husleverans någon gång i v. 22, men nu frågade vår säljare om det är ok att huset levereras redan v. 18. Roligt att bygget kommer igång tidigare! Men det betyder också att vi måste dra igång grovplanering av tomten så snart som möjligt för att grundläggningen ska hinnas med. Så helgens plan som var vinterns sista resa till Sälen har bytts mot trädfällning och röja sly på tomten. Känns helt ok faktiskt, konstigt nog :-)

tisdag 13 mars 2012

Kök

Vi har träffat en av Fiskarhedenvillans köksarkitekter och tillsammans tittat på luckor, färger, handtag, bänkskivor och diskho:ar från Ballingslöv och ritat ett utkast till vårt blivande kök. Vi vill ha en hyfsat neutral lucka som är lätt-matchad och förhoppningsvis känns bra i flera år, så det blev en vit. Raka linjer med den lantligt klassiska rutan.

Lucka Star från Ballingslöv

Köket ska framförallt vara praktiskt, innehålla massor av utrymme för förvaring och rejäl arbetsyta. Bara utdragslådor i underskåpen, stor diskho framför fönstret (hoppas det blir roligare att diska plåtar då) och nära mellan spis, kylskåp, frys och diskho. Bilderna nedan visar inte riktigt hur vi tänkt oss golvet, kakel och dörrar, men det visar vår köksidé riktigt bra.

Köket sett från matplatsen

En köks-ö mitt i köket med spishäll, liten diskho bredvid och stor bänkyta. Där har vi tänkt laga mat, baka, äta frukost eller bara hänga och prata med kocken:-)

   
Köket sett utan köks-ön

Det vi har bestämt oss för hittills är luckan, hur breda alla skåp ska vara, placering av allt och handtag på underskåpen. I helgen var vi på inspirations-runda och tittade på olika bänkskivor, vitvaror och kakel. Just nu lutar det åt bänkskiva i ek som är mörkt betsad och enkla knoppar på överskåpen. Kakel bestämmer vi när köket är på plats.




lördag 10 mars 2012

När vi inte planerar husbygge

Hösten och vintern har handlat väldigt mycket om husplanering. Men, vi har gjort annat också.


Åkt en del skidor, bland annat till Storfjällsgraven. Där i mitten mellan fjällen ligger graven där vi får vårens första solbränna och fikar hela eftermiddagarna.

 Njutit av solnedgången från stugan, och redan börjat längta efter nästa dags skidtur...





Åkt skridskor på underbart spegelblank svart-is, när Runn är som bäst!



Men allt som oftast har helgerna ägnats åt just husplanering och besök på tomten. Ovan står Erik mitt på tomten, pekar och funderar. Vad spännande det ska bli att se huset växa upp på vår tomt.

måndag 5 mars 2012

Slutbeställning

Idag har vi suttit fem timmar med vår säljare Tobias och gjort slutbeställning av huset. Nu är alla detaljer bestämda, och ritningen spikad. Ingen återvändo:-) Blev en liten ändring av ytterdörrarna för att det ska funka med nya plan- och bygglagen, men det blir säkert bra när allt är klart. I övrigt bara små detaljändringar, som flytt av avlopp en meter i tvättstugan, 80-cm bred dörr till badrummet på övervåningen och flytt av skorstenen en meter längre upp mot taknocken. Så snart bygglovet är klart skickas beställningen och då dröjer det åtta veckor innan byggsatsen når tomten.

Det vi frågar oss nu är om vi har gjort "rätt" val i huset. Men det kommer vi ju inte veta förrän huset är klart och vi bott in oss. Hur fel kan det bli?!? :-D

lördag 3 mars 2012

Fasaden

Fiskarhedenvillans hemsida kan man testa olika färgkombinationer på husets fasad. Vi ska visserligen bygga en variant av modellen Rödhaken, men den enda ändringen vi gjort på framsidan är att vi tagit bort ca 1,5 meter på bredden så vi kan ändå se ungefär hur vårt hus kommer se ut.

Bild från huskonfiguratorn på fiskarhedenvillan.se

Vi ska ha vita foder runt fönster och dörrar, och väggarna har vi tänkt oss i någon askvit nyans. Taken blir svarta, både pannor och plåt. Vita hängrännor och stuprör. Och den stora ytterdörren blir svart med överljus ovanför. Vilken dörrmodell vi kommer ha beror lite på vad som går igenom i bygglovet. 




Panelen kommer att bli liggande.

På måndag är det dags för slutbeställning. Många val som ska vara klara tills dess, men vi är hyfsat överens om allt så det ska nog gå bra :-)