måndag 28 maj 2012

Nymålat

Snickarna har varit på ett annat bygge en vecka, så paus hos oss. Vi passade på att måla huset i helgen, två heldagar med fantastiskt fin hjälp från familj och släkt. Tusen tack till våra föräldrar, syskon, faster Marianne, hennes gubbe Björn, farbror Mats och kusin Jonas. Nu är i stort sett hela huset färdigmålat. Det enda som är kvar är att stryka alla fönsterfoder en sista gång. Det ska vi nog fixa. Som vanligt har vi tagit massor med bilder.



Tre sidor av huset före målning


Vi började på baksidan där det var skugga och jobbade oss runt efter solen.



Väggen målades i färgen "modevit". Knutar och foder är färgen "kalkvit". Vi hoppas att huset ska bli ljust grått och knutar och foder blir vita.

Ställningen var guld värd för att lätt kunna komma åt överallt. Och när man är många som jobbar på en vägg samtidigt så går det undan. Nu hoppas vi att färgen håller i många år!

söndag 13 maj 2012

Takpannor, fönster och panel

Snickarna är imponerande snabba. Takpannorna åkte på i rasande fart, snart satt alla fönster på plats och just nu spikas panel. Hittills har de hunnit en kortsida och halva baksidan. Vi är jättenöjda med alla våra val utom ett... Vi har för små, alternativt för få, fönster på gaveln på utbyggnaden :-( Men, vi visste att allt inte skulle kännas perfekt för det går inte att planera och visualisera precis allt. Och fönster går ju att byta i framtiden. Om vi orkar :-) Här kommer bilder:



 Här hade vi gärna haft större eller fler fönster. Nu sitter det tre 10-15 fönster och tre specialare ovanför. Hade nog varit väldigt snyggt med typ 12-18 med tillhörande specialfönster. Eller fyra "rader" med fönster. Vi var för fega vid beställningen. Och en erfarenhet rikare.

Samma fönster sett utifrån. 

Vi har också hunnit med första fikapausen på bygget, mysigt!

torsdag 10 maj 2012

Kakel och Klinker

Vi har börjat titta på kakel och klinker till huset. Är fortfarande ett par månader innan det är dags att bestämma oss, men med tanke på hur många veckor det tog för oss att bestämma kakel till vårt nuvarande badrum så är det hög tid att börja fundera. Vi är inne på att hålla det ganska enkelt, inte för mycket färg och olika former, detta för att vi hoppas att badrummen och golven ska kännas fina längre.

Kakel och Klinkers kommer finnas i två hyfsat stora badrum, på golvet i hallen och golvet i tvättstugan. Kanske är det enklare att bestämma sig om man har många ytor? Man kan ju välja olika.

Just nu lutar det åt ljusa väggar, typ vitt eller ljust beige och lite mörkare golv. Gärna stora plattor, typ 30*30, 30*45 och 30*60. Den enda plattan vi fastnade för rejält var den här mörkgråa som vi gärna skulle ha i hallen, och varför inte tvättstugan också. Eriks kommentar om den var att den är varm och välkomnande.

 30*60 platta mot ljust ekgolv.
Och samma platta med kritvit bakgrund.











tisdag 8 maj 2012

Men, hur känns det då?

Den frågan ställde vår säljare Tobias vid vårt senaste telefonsamtal. Och jag fick inte fram nåt riktigt svar...

Det här husbygget upptar otroligt mycket av vår fritid och vår energi. Något som vi visste från början, och jag tror också att vi var hyfsat förberedda på det. Inställda på att lägga 90% av fritiden på huset. För det är så vi har resonerat, ha en del av livet fritt från husbygget. Vi måste ta oss tid att göra annat också. Roliga saker. Hinna träna, eller bara vara.

Att bygga hus är en mental resa såväl som en ren fysisk förvandling av en plats. Aldrig trodde jag att det skulle vara så många känslor inblandade i ett husbygge. Drömmar som blir till en ritning, som blir en offert. Man funderar på vad som är värt att satsa lite extra på. Var man kan spara in lite. Ena dagen är ångestfylld, frenetiskt googlande på ränteprognoser och sannolikheter för husbock och vattenskador medan det andra dagar är ett euforiskt bläddrande i inredningsmagasin och huvudet fullt med färgprover, kakelplattor och mentala bilder av framtida julfiranden och fester i vårt hus. Oavsett vilken typ av dag så är huset det första jag tänker på när jag vaknar, och det sista innan jag somnar.

Nu står det där på tomten. Det yttre skalet till vad som ska bli ett färdigt hus. Vårt hus. Vi upptäcker aspekter och detaljer vi inte riktigt tänkt på innan. Som att vi från övervåningen kommer ha en väldigt fin utsikt, vi ser stora delar av Falun och ända till sjön Runn.

Igår när vi åkte uppför vår gata och såg huset, med tak och allt, för första gången förstod jag inte direkt att det var vårt hus som stod där. Så stort. Och fint, så otroligt fint. Vi svängde upp på garageuppfarten och en lång stund var vi båda knäpptysta och helt stilla. Jag tror inte ens jag andades. Sen kom glädjeskriket.

Det känns overkligt, men samtidigt väldigt verkligt för det är mycket möda och hårt jobb bakom att det faktiskt står ett skal till ett hus på Lövberget 1:52. Jag är otroligt lycklig och ödmjuk inför att vi är så priviligerade att vi har fått den här möjligheten. Samtidigt vet jag att det är otroligt lång väg kvar innan vi ens kan fundera på att flytta in. Mycket hårt jobb, långa timmar och många moment som kan gå fel. Men vi tar problemen när de kommer, för nu har vi kommit en rejäl bit på vägen och hittills har allt gått över förväntan.

När allt kommer omkring så är det ju faktiskt "bara" ett hus. Allt flyter på som det ska och huset känns rätt. Så svaret på frågan är att det känns bra, fantastiskt bra!


måndag 7 maj 2012

Byggdag 4 - Vi har tak!

Väggarna på övervåningen och takstolar lyftes idag på plats med hjälp av en kran. Samtidigt lyftes en del material upp på övervåningen så att det ligger nära till hands för snickarna. Tog massor av bilder, några av dom kommer här.







Vi har bara sett huset på ritning innan, aldrig kunnat gå in i ett likadant. Helt enkelt därför att vi ritat planlösningen helt efter hur vi vill ha det. Och utsidans mått är anpassat därefter. Så vi har varit väldigt nervösa över att den stora huskroppen skulle bli oproportionerligt hög i förhållande till husets bredd. Nu när huset är på plats så känns det mycket bättre. Nervositeten och oron har lagt sig. Skönt!

onsdag 2 maj 2012

Husleverans

07:00 stod lastbilen framför tomten, vårt hus har kommit! Snickarbossen Gunnar pekade med hela handen vart paketen skulle ställas, och gav Erik uppgiften att pricka av att allt var med. Och jodå, inget paket saknades, Vi fick till och med ett extra paket som vi varken beställt eller betalat. Skickades med säljare Tobias tillbaka till Fiskarhedenvillan.
Alla paketen lastades av på knappt två timmar, och snickarna drog direkt igång bygget. Ser ut som att de har gjort sånt här förut... Efter en arbetsdag har vi väggar på hela bottenvåningen.
Kvällen spenderades naturligtvis vid bygget. Är väldigt svårt att slita sig därifrån just nu. Tur att vi har mycket att städa, då gör vi i alla fall någon nytta.

tisdag 1 maj 2012

Grundarbetet klart

 Både husgrund och garagegrund ser jättebra ut. Imorgon kommer huset :-)