söndag 29 juli 2012

Garage

Vi har börjat resa garaget, med hjälp av våra pappor och morbror Roland. Garaget har vi ritat själva, med hjälp av en byggingenjör. Brädor, isolering, takstolar, takpapp etc. kommer från AB Karl Hedin. Att rita och beställa garaget själva blir en del merarbete jämfört med att beställa en byggsats från nån husleverantör, men det är ju också en betydligt lägre prislapp.




Under torsdagen restes tre väggar. Första väggen tog absolut längst tid, men efter det så hade grabbarna jobbat ihop sig och arbetet flöt på bra. Inga missar än så länge, vad vi vet i alla fall ;-).

Torsdagen var också sommarens första soliga dag på bygget, varpå Erik bestämde sig för att jobba ett par timmar med bar överkropp. Resultatet blev väl som det brukar...


Under fredagen restes de återstående tre väggarna. Garaget känns lagom stort, med plats för bil, förrådsutrymmen, vallabod och snickarbänk.

Vi som inte snickrade garage passade på att måla klart farstukvisten i det underbara sommarvädret.




På lördagen kom Roland med hjullastaren och hjälpte oss lyfta på takstolarna. Det gick lite snabbare än vad vi hade beräknat, alltid bra när det blir så. På fem timmar hann vi både lyfta klart och äta lunch. Tio minuter efter att sista takstolen hade lyfts på plats började regnet ösa ner.

Nu återstår "bara" att lägga på tak och få på väggar innan vi återgår till att göra klart inne i huset.



torsdag 26 juli 2012

Spån + gips i vardagsrummet

 Före

Efter

Erik och pappa Jan satt spån i matsal och vardagsrum under en dag, sen satt Madelene och Erik gips ovanpå det dagen efter. Rummet känns nu lite större och dessutom ekar det en del. Det är väldigt roligt att se rummen växa fram.

onsdag 25 juli 2012

El

Han är duktig, den där Erik. Många dosor blir det. El, data och tv. Rör till högtalare, rör till golvgivare för golvvärmen. Och så några spottar. Hoppas att de infällda spottarna i fönstren blir snygga!

Slang draget till spottar i sex stycken fönster. 

Kopplingsdosa

Bakom tv:n kommer detta finnas. Två eluttag, två datauttag och två tv-uttag. Helgardering :-)


torsdag 19 juli 2012

Spån, gips och 30 liter spackel

På övervåningen sitter det nu spånskivor och gipsskivor på alla väggar! Nu ska bara alla skarvar och skruvhål spacklas...

För att underlätta arbetet har vi köpt några roliga maskiner. Här testas spikpistolen som vi använder för att sätta spånskivor. Det går snabbt, det sitter som sten och dessutom är det ganska roligt. Spikpistolen väger dock en del så armmusklerna får jobba lite.


När man bygger nytt hus, och dessutom trähus, så kommer ju huset att röra sig en hel del de närmaste åren. Tydligen är det då vanligt är att det blir en del sprickor i bland annat hörnen. Vi gör vad vi kan för att undvika det, så efter att spånskivorna är på plats sätter vi in hörnförstärkare. Håller tummarna för att det funkar bra!


Vi har som sagt börjat spackla, och det känns som att det inte händer så mycket. Som att bygget saktat in, trots att vi har semester som vi ägnar åt bygget och hjälp av föräldrarna. Men vi har hittills gjort av med 30 liter spackel. De två mindre sovrummen är klara efter två lager spackel och slipning :-) Så nog händer det en del i alla fall.



Bilder av två sovrum som är spacklade och Madelene som slipar spackel. Helt otroligt dammigt blir det. Testade att koppla grovdammsugaren till slipmaskinen, men det gjorde knappt någon skillnad så den åkte av snabbt igen. Vi dammsuger efteråt istället.

torsdag 5 juli 2012

Farstukvist

Husets framsida är nu komplett, farstukvisten är på plats. Vi är väldigt nöjda med resultatet. Tyvärr ligger det så mycket material på tomten framför huset så det är jättesvårt att få till någon bra bild. Men några tog vi i alla fall under kvällens besök.





Lite målning återstår dock. Räcket som vi har målat fick lov att bytas ut ( inte pga målningen;) ), och ett par balkar som sitter under taket hade vi inte hittat i brädhögen så de ska också målas. Och sen såklart en sista strykning på alla delar.

Förutom att beundra vår farstukvist åt vi kvällsmat på baksidan, där vi så småningom ska bygga uteplats. Jättemysigt att sitta och spana ut över skogen och grannhusen i soliga julikvällen!